tirsdag 15. april 2008

Russ For Menneskehandel

Det å si at russen ikke vet hva menneskehandel innebærer blir kanskje feil, men det gjør det vel bare enda mer skuffende at de faktisk har en egen dag i Ståkuka ("artig" ordspill hvor ei bråkete uke fort blir forvekslet med en erigert penis. Det må virkelig ha tatt dem lang tid å komme på!) hvor alle skal kle seg ut som halliker og horer.
Jeg vil så klart ikke nekte russen å ha det skøy, for så lenge deres ville festing og barnsligheter ikke går utover noen andre enn dem selv er det helt greit for meg at folk vil ødelegge sin treårs lange innsats for å få gode karakterer med seg videre i livet for et par måneder med vill festing og fyll. Dette skal de så klart få bestemme helt selv. Om de vil bruke sine opptjente penger på ei rød bukse, noen bokstaver og ei lue, for ikke å snakke om kort som bare forsøpler når alle slipper dem igjen etter 17. mai så får det være deres sak. Men når russen synes at det er artig å gjøre narr av et av Norges største samfunnsproblemer er det ikke så artig lengre, og det er hvertfall ikke greit.
Hallikvirksomhet er ulovlig i Norge. Det å være hallik har i de siste årene blitt gjort om til noe tilnærmet en "heltestatus" av rappere og liknende i USA, og takket være folk som 50 cent og G-unit har livet som hore, eller Hoe, blitt romantisert og i dag er det et så forskrudd bilde på dette forholdet mellom en hallik og horen "hans" at ungdom tydeligvis ikke forstår hvor alvorlig det er.
Prostitusjon er ikke artig. Det er ikke en karriere som folk velger, og den lille prosentandelen av verdens prostituerte som gjør det "frivillig" har problemer med seg fra tidligere i livet, og i de fleste tilfellene har de dype mentale arr og trenger hjelp. Og trass i at all handel som går i menneskekropp er forferdelig umoralsk og nedverdigende blir det verre når det er en annen person som selger enn eieren av kroppen.
Om du er prostituert har du ofte likevel muligheter til å bestemme litt. Du kan bestemme hvem du skal gjøre ting med, hva du skal gjøre, hvor mye du skal ha av det, og pengene går til deg selv. Derimot om en hallik "eier" kroppen din bestemmer han hvem med, hva du skal gjøre, og i de fleste tilfellene for halliken over 50% av inntektene. Hallikvirksomhet er intet annet enn menneskehandel av den groveste sorten.
Ofte opplever kvinner i trange kår i fattige land at menn lover dem et bedre liv og en karriere i Europa. Foreldrene og vennene hører aldri mer fra dem, fordi de har blitt fraktet ulovlig som sex-slaver. Disse blir solgt, mishandlet og forlatt på gata når de ikke har mer å by på. Er dette noe å spøke med?
Men det er jo ikke det at russen ikke vet at dette er menneskehandel, for det gjør de virkelig. De gjør det til og med ekte nok ved å ha horeauksjon i kantina i lunsjen. Folk roper ut hva de vil betale for en av de utkledde horene, og alle andre ler.
Hadde dette vært like artig om temaet var Svart og Hvit-dag, og det hadde vært en slaveauksjon?
Hva om det hadde vært Nazi og Jøde-dag, skulle da høystbydende få bestemme hvem som skulle skytes mot muren først?
Eller så kunne man jo ta noe litt mer i nuet, og ha en hyllest til Burma-dag, hvor de som bydde høyest fikk velge vilken munk de skulle klippe av fingrene på, eller kanskje heller hvilken annen torturmetode som skulle brukes.
Hadde ikke det vært artig?

Mange sier at det er jo bare moro, og de burde jo få ha det litt skøy. Ja, det er jeg helt for. MEN ufarliggjøring av menneskehandel, vold og fysisk, for ikke å snakke om psykisk, misbruk er ikke noe å spøke med. Hallikvirksomhet er ikke en sak som skal glorifiseres, og livet som hore er virkelig ikke så glamorøst som mange av jentene i dag virker til å ha fått det for seg. Om du vil framstille halliker og horer i det virkelige lyset burde ikke jentene ha en flekk på kroppen uten blåflekker og åpne sår, og halliken skulle heller sparke hora si ned gangen enn å leie henne galant rundt livet, for det er jo slik det virkelig er. Kvinner blir slått og banket hver dag av menn, ofte sin egene familie eller ektemann, for å tjene mat- og sprit/narkopenger med kroppen sin.
Dette er ikke noe å le av.




Andre dager man burde ha, når man først er så godt i gang:
Politi og Innvandrer-dag, siden det er et problem i Norge av samme viktighetsgrad som prostitusjon.
Kineser og Tibetaner-dag, ingenting slår vel en liten henging til lunsj?
Rik og Fattig-dag, om man først skal gjøre alle oppmerksomme på feilene i samfunnet.
Sulten og Mett-dag, nekte noen mat i en hel dag, mens de andre mesker i seg!
Nazi og Jøde-dag, koselige tilbakeblikk til andre verdenskrig.
Diktator og Offer-dag, siden russen tydeligvis liker det når en person har makten over en annens liv.
Svart og Hvit-dag, fordi menneskehandel er helt greit.

2 kommentarer:

Are sa...

Jeg skjønner irritasjonen din over dette, men jeg tror det finnes en lang liste med mer matnyttige ting å bruke energien sin på enn å fordømme russens dumme ideer...

Russen har gjort dumme ting så lenge jeg har levd. Det er det de gjør. Get over it :-)

(Nå skal det og nevnes at det hvert år er _noen få_ russ som kommer i fokus for en dumhet. Det store flertallet oppfører seg som folk.)

Frida sa...

Jeg fordømmer ikke russen i seg selv. Jeg mener at konseptet med å feire at man er ferdig på videregående før man faktisk er ferdig er en merkelig tradisjon. Jeg mener også at denne sauementaliteten som skapes når smarte folk tar på seg ei spesiell bukse og plutselig er alt lov er et dårlig tegn på dagens ungdom.
Men dette er ikke snakk om å forsømme en idé, men en holdning.

Det at enkelte russer i Bergen urinerer i vanngevær og oppsøker horestrøkene og spruter på dem er en holdning som er feil og forkastelig.
Tanken om at et liv er mindre verd hvis personen selger kroppen sin, framfor om personen hadde vært en ekte fotskammel i det kapitalistiske samfunnet og solgt arbeidskrafta si på Rimi for 85 kroner timen er så forferdelig at det kan jeg ikke få sagt engang.
Det at folk synes at det er artig å kle seg ut er greit. Jeg liker det også. Men det å bare stå på sidelinja og se på folk som har det artig på andres bekostning ligger ikke i min natur, og det bør det ikke gjøre hos noen.

Ja, man kan bare "get over it" og akseptere at de laveste stilte blir gjort narr av og latterliggjort. Men er det det rette?

Og jeg tviler på at folk hadde tatt like lett på det om det var dem selv som ble sprutet tiss på når de var på jobb. Eller hva?